Życie bez glutenu – czy gluten jest faktycznie wrogi?

Czasem skorzystanie z rad dietetyka to najlepsze rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Bowiem na świecie pojawia się wiele mitów, które dotyczą pożywienia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Istotnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są wrogie dla alergików. Dlatego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca różnorodne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, albowiem nie chcą się przyznać że mają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że szybko uzyskamy ładną i szczupłą posturę. Aczkolwiek prawda bywa kompletnie inna i nagminnie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje czy też po prostu nie posiadamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie paru typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych nawyków żywieniowych. Czemu? Albowiem organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby pożądał i zaczyna się chronić kiedy jedynie jest ich mniej. Wrażliwość na gluten Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, zwłaszcza, jeśli nieoczekiwanie zjemy nazbyt mnóstwo. To podstawowy błąd odchudzających się, porządniej wobec tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik